вторник, март 21, 2023

Iljco Kitanov – Finanzplaner

Стекнувањето нови клиенти, во исто време, е забавно и предизвикувачко. Мораш да бидеш добро подготвен и потребна е голема упорност. Ова нема...

Horizont Reisen – Niko Ekspres

Превоз на патници со високо квалитетни автобуси користејќи Швајцарска линија. Релацијата е Струмица - Швајцарија и обратно. Вршиме порачка и испорачка на...

Шишкин во Цирих. За дифузијата на културите

Искористувајќи ја можноста да ги споделам моите размислувања и согледувања, јас (историчар на уметност) во моментов пишувам серија есеи на навидум апстрактни...

Повеќето Швајцарци не одржуваат близок контакт со своите соседи

Студија за односите со соседите во Швајцарија беше спроведена од специјалисти од Институтот Готлиб Дутвајлер. Повеќето Швајцарци не одржуваат...

Огромно мнозинство од Швајцарците сè уште се против членството во НАТО

Бројот на поддржувачи на обединување со НАТО во Швајцарија се зголеми за 7% во текот на годината. Во исто време, само 27%...

За една година Швајцареците платиле речиси милијарда во казни

Од 1990 година, годишната наплата на казните во Швајцарија се зголеми за четири пати. На крајот на 2019 година...

Кантон Цирих. Град Винтетур

Марија Кришат, Марина Карлин* Винтертур, вториот по големина град во кантонот Цирих, е познат како „град на музеите“. Можеби...

Студија: Само 40% од Швајцарците никогаш не краделе

Анонимна анкета меѓу 1.500 жители на Швајцарија на тема ситни кражби спроведоа експерти од онлајн платформата moneyland.ch. Повеќето од испитаниците признале дека...

Во Швајцарија „испечатени“ стратешките залихи на нафтени деривати

Постојаното топло време негативно влијае на снабдувањето со јаглеводороди на Швајцарија. На меѓународниот пазар има доволно количество нафтени деривати,...

Како зголемувањето на стапката на ЕЦБ ќе влијае на Швајцарецот?

На 21 јули 2022 година, Европската централна банка донесе историска одлука да ја зголеми основната стапка за половина процентен поен - такви...

7 од 10 Швајцарци чуваат пари „под перница“

Ажурирана студија за инвестициското однесување на населението на Конфедерацијата беше презентирана од службата „Маниленд“. Девет од десет Швајцарци (89%)...
canton zurich

Кантон Цирих. Град Цирих

Тешката судбина на агломерациите на нашата планета. Премногу промени во животот на човештвото се манифестираат пред сè токму таму каде што човекот...

Најпопуларни