Марија Кришат, Марина Карлин*

Винтертур, вториот по големина град во кантонот Цирих, е познат како „град на музеите“. Можеби ниту еден друг град во земјата (дури и самиот Цирих) не поседува толку многу номинални уметнички збирки на национално и меѓународно ниво. Во Винтертур во првата половина на 20 век, главните швајцарски познавачи на уметност и колекционери на уметност претпочитаа да живеат. Своите колекции ги оставиле во аманет на некој град или земја, често со вили, каде што ги чувале. Градскиот фото-музеј е посебна единствена институција. А „Технорама“ е најпосетуваниот музеј во земјава. Нема да можете да управувате со градска прошетка за еден ден, но ние ќе ви кажеме што дефинитивно не треба да пропуштите.


Прошетка низ Винтертур
(Винтертур) нема да ви изгледа оптоварено, бидејќи најинтересното за патникот се наоѓа на само неколку минути пешачење од главната железничка станица. На Marktgasse, низ улицата се редат низа средновековни куќи, каде модерните продавници и малите кафулиња се секогаш преполни со посетители. Од далечина се видливи две кули на парохиската црква Свети Лоренс (Stadtkirche St. Laurenz), изградена во неколку етапи од 1264 до 1515 година. Секако, најинтересно во градот се музеите познати далеку надвор од границите на Швајцарија.

Започнете да го истражувате градот со неговите уметнички музеи
Во декември 2017 година, Музејот на уметноста Винтертур (Kunstmuseum) беше реорганизиран и од еден од трите најголеми музеи во градот се претвори во најголем, собирајќи значајни уметнички музеи и колекции под својот покрив. Поточно, покривите на секој музеј останаа свои, имињата се сменија. Познат како Kunstmuseum, најстариот, основан во важната година за Конфедерацијата во 1848 година, стана познат како Музеј на уметност во Градското собрание (Kunst Museum Winterthur | Beim Stadthaus). Колекцијата на овој музеј, сместена во прекрасна палата со натпис „Уметност и наука“ на фасадата, денес ја поседува четвртата по големина (по Базел, Цирих и Берн) колекција на модерна уметност, изложена за сите посетители. Палатата Арт Нову со неокласични елементи била изградена помеѓу 1913 и 1915 година (архитекти Роберт Ритмајер, Валтер Фурер). По речиси една деценија дискусии за проширување, музејот го удвои својот изложбен простор во 1995 година со нови пространи сали (архитект од Цирих Гигон/Гуер). Главните сали се посветени на збирката на француска уметност донирана на градот и музејот од познати колекционери (Georg Reinhart, Arthur und Hedy Hahnloser-Bühler, E. Richard Bühler). Најбогатата колекција на модерна швајцарска уметност се појави во музејот во последната четвртина од минатиот век благодарение на донации од локални колекционери (Легат Клара и Емил Фридрих-Језлер).

Првиот приватен уметнички музеј во Швајцарија (Музејот Рајнхарт) беше отворен во 1951 година во историската зграда на Фондацијата Оскар Рајнхарт (Оскар Рајнхарт, 1885–1965). Дури и таткото на Оскар, бизнисменот и филантроп Теодор Рајнхарт (Теодор Рајнхарт, 1849–1919), ги поддржувал швајцарските уметници купувајќи дела од Ходлер и Халер (Херман Халер, 1880–1950, основачот на модерната скулптура во Швајцарија). А Оскар стана најпознатиот колекционер на германска и австриска уметност во Швајцарија. Дел од неговата колекција, сместена во неговата станбена зграда, во вилата „Am Römerholz“ (прочитајте одделно подолу), по смртта на сопственикот стана сопственост на Конфедерацијата. Музејот Рајнхарт, кој се наоѓа спроти Музејот на уметност во градското собрание, стана дел од Музејот на уметност во Градската градина (Кунст музеј Винтертур | Рајнхарт ам Стадгартен).

Но, ова не е сите делови на градскиот музеј. Во 2014 година, беше отворен музеј во домот на познатите швајцарски колекционери Артур и Хеди Ханлозер, наречен Вила Флора, во кој беа прикажани најретките дела на извонредните уметници, вклучувајќи ги Едуард Мане, Пол Сезан, Винсент ван Гог, Одилон Редон, Анри Матис и Анри. де Тулуз-Лотрек. Но, тогаш вилата била затворена, а градското собрание на Винтертур размислувало како најдобро да ја искористи. Конечно, одлуката беше донесена, сега зградата повторно се гради, а во 2023 година Вила Флора, како трет дел од Музејот на уметност (Kunst Museum Winterthur | Villa Flora), ќе прими гости.

Градски музеј на уметност (Kunst Museum Winterthur | Reinhart am Stadtgarten, Stadthausstrasse, 6; Kunst Museum Winterthur | Beim Stadthaus, Museumstrasse, 52), www.kmw.ch; Кунст музеј Винтертур | Вила Флора, Tösstalstrasse 44, www.villaflora.ch.

Посетете ја Вилата ам Ремерхолц
Оскар Рајнхарт, кој веќе беше споменат погоре, претставник на многу влијателно и богато семејство, го напуштил бизнисот на 41-годишна возраст и ја стекнал вилата Ам Ромерхолц, изградена помеѓу 1913 и 1915 година од женевскиот архитект Морис Туретини (Морис Туретини, 1875- 1932) за индустријалецот Анри Сулцер-Циглер (1859–1930). Рајнхард ја поставува својата колекција од слики и скулптури на ѕидовите на голема и прекрасна палата сместена во прекрасен парк – задолжително прошетајте низ неа. Сега во овој дел од колекцијата на Оскар Рајнхарт има повеќе од двесте исклучителни слики, цртежи и скулптури на европската уметност, вклучително и францускиот импресионизам претставен од Курбе и Домие, Реноар и Сезан.

Колекција на Оскар Рајнхарт во вилата Ам Ремерхолц (Sammlung Oskar Reinhart Am Römerholz), Халденштрасе 95, www.roemerholz.ch.

Проверете уникатни музеи
Единствениот музеј во Швајцарија што претставува колекција на уметнички фотографии од 19-ти и 20-ти век се наоѓа на само половина километар од Стариот град Винтертур и зафаќа зграда со поранешни магацини. Во големите сали исполнети со светлина, секоја година се одржуваат неколку изложби, кои секогаш го привлекуваат вниманието на специјалистите од областа на фотографијата.

Музеј на фотографии (Fotomuseum Winterthur), Grüzenstrasse, 44–45, www.fotomuseum.ch. Швајцарска фотографска колекција (Fotostiftung Schweiz), Grüzenstrasse 45, www.fotomuseum.ch.

Зградата на поранешната селска резиденција од XVIII век, опкружена со прекрасен парк со мали павилјони – поранешна штала и градинарска куќа – содржи експонати кои раскажуваат за историјата на Винтертур од римско време до XIX век. Одделно изложи убава колекција играчки.

Музеј Линденгут, Römerstrasse 8, www.historischer-verein-winterthur.ch.

Прекрасна колекција на часовници, вклучувајќи ги и добро познатите мајстори на Винтертур од 16-17 век Лихти, се наоѓа во музејот на часовници. Од винтиџ до ултра-модерни дизајни: очила за сонце, песочни часовници, дизајни на кули со огромни запчаници и замаци, до минијатурни џебни часовници. Изложбата е поделена на тематски области кои прикажуваат различни аспекти од историјата на часовникот. Во истата зграда се сместени сали за различни настани и изложби посветени на културата на секојдневниот живот и модерниот дизајн.

Музеј на часовници (Ухрен музеј Винтертур), Кирхплац, 14, www.uhrenmuseumwinterthur.ch.

Детскиот музеј Керала (Keralas Kindermuseum) е посебен музеј во музеј, љубопитна колекција специјално ориентирана кон младите посетители. Симпатичната кукла Керала им помага на децата подобро да ја разберат изложбата кога слушаат приказни за тоа како јазовец ја ископал својата дупка во шумата, на пример. Во обемните кутии се наоѓаат највистинските богатства – оние наоди што ги собрале учениците за време на екскурзии во шумата.

Музеј на природата (Naturmuseum Winterthur), Museumstrasse 52, www.stadt.winterthur.ch/naturmuseum.

Изложбата на Нумизматичкиот кабинет (Münzkabinett) содржи повеќе од 200 илјади предмети од речиси 4000 години историја на банкноти. Почетокот на колекцијата бил поставен во 1660 година од страна на вработените во градската библиотека. Од 1982 година, историскиот имот на Билер е дом на колекцијата. Шетајќи низ ходниците, внимавајте на елегантните детали на декорот, а доколку времето дозволува, поминете го времето во мал парк. Редовно организираните изложби ја прикажуваат историјата и културата на монетарните односи од почетокот на ковањето монети до денес.

Колекција на монети и археолошки наоди (Münzkabinett), Lindstrasse 8, www.muenzkabinett.ch.

Посетете музеј каде што се применува принципот „се препорачува допир“.
Без интерактивно учество на посетителите, задачата на музејот Технорама – пренос на знаења за науката, технологијата и уметноста – нема да биде завршена. Ова значи дека овде можете и треба сами да спроведете разни експерименти. И ако нешто не функционира или не функционира како што треба, насекаде има можност да побарате помош. Сепак, не е секогаш да се прави сè „правилно“. Понекогаш разбирањето на овој или оној феномен или експеримент доаѓа токму кога нешто не функционира.

Повеќето од изложбите на Технорама се групирани во секторите Механика, Електрична енергија и Магнетизам, Перцепција, Математичка магија, Вода, Природа, Хаос и Светлина и Визија. Допирливото научно знаење помага да се направи транзиција од општите принципи на науката и технологијата во специфични области на примена на овие принципи, вклучително и во секојдневниот живот.

На „родео рингишпил“ во секторот „Механика“, можете да го доживеете дејството на центрифугалната сила. Рингишпилот Кориолис, исто така, се занимава со центрифугалната сила и како пилотот на авион го пресметува движењето во трансатлантските летови. Изложбата „Танцувачки железни честички“, која се наоѓа во секторот „Електрична енергија и магнетизам“, јасно ги комбинира науката и уметноста. Најмалите железни честички ја покриваат, како ќебе, површината под која се наоѓаат електромагнетите. Кога ќе се притисне едно од копчињата, се избира музика, на пример, „Летот на бумбарот“ на Римски-Корсаков, а магнетите генерираат променливи магнетни полиња, правејќи ги честичките да танцуваат. Генераторот, измислен од познатиот српско-американски научник Никола Тесла (1856-1943), генерира молња долга речиси еден метар на 300.000 волти. И генератор на лента на американскиот физичар Ван де Граф е во состојба да акумулира статички електрицитет со напон до 1 милион волти. Ако во исто време го допрете сферичниот врв на генераторот, тогаш се појавува интересен ефект – косата се крева! Изладени со течен азот до температура од минус 196 ° C, суперспроводливите материјали можат да направат неверојатни работи, на пример, да лебдат во воздухот додека се во магнетно поле. Не верувам? Оди проверете го!

Паркот на научниот центар „Технорама“ е идеален додаток на изложбите сместени во зградата на центарот-музеј, тоа се научни и забавни експерименти на отворено, во комбинација со пријатни прошетки и релаксација. Овде можете подобро да ги проучувате физичките феномени поврзани со сонцето, ветерот и водата. Четирите типа сончеви часовници го кажуваат времето на различни начини, прашања кои се јавуваат не само кај децата: што и како тие одразуваат? Кое време е прикажано? Сончево? Колку трае астрономскиот час? И колку во овој час ветерот може да „издува“ електрична енергија од ветерница или ветерница? Што значи силата на ветерот од 9 поени, можете сами да видите. Издува? Или уште не? А моќта на водата? Дали таа меле тврди камења? Таа прави гранитни блокови да танцуваат – вреди да ја заврти чешмата со рака! Овде не само што можете да ја видите моќта на сонцето, ветерот и водата, туку и да разберете како се пренесува оваа моќ, а енергијата се менува – само треба да се лулате на „магичниот замав“.

Паркот Технорама, иако е научен, има доволно простор за прошетки без ветар, пикник или дури и скара, за што јаглен може да се купи на билетарата на музејот. Отворен е за време на топлата сезона – од април до крајот на октомври.

Швајцарски научен центар Technorama, Technoramastrasse, 1, www.technorama.ch.

Прошетка низ замоците
Замокот, кој се наоѓа на истокот на градот, првпат бил споменат во документите од 1241 година како резиденција на грофовите на Кибург, кои ги обновиле претходните згради што веќе постоеле. Изложбата вклучува обновени станбени ентериери од 17-18 век и колекција на локална керамика и оружје. На територијата на замокот има мала капела во романескен стил.

Замокот Моерсбург (Schloss Mörsburg), Стадел (Винтертур), www.moersburg-winterthur.ch.

Тврдината од 10-11 век, сместена на рид во близина на реката Тос, за прв пат се споменува во документите од 1027 година. Оригиналното полно име на утврдувањето било „Крава замок“ (Chuigeburg/Kühburg). Хартман фон Дилинген, кој добил имот како мираз за неговата сопруга, почнал да се нарекува гроф од Кибург. По смртта на последниот претставник на семејството Кибург, Хабсбурзите почнале да ги поседуваат териториите, а до средината на 15 век, сите згради станале сопственост на Цирих. Есента 1999 година беше отворен музеј во внатрешноста. Главната зграда (средината на XIII век) е поврзана со помошни згради. Шетајќи низ ходниците, не заборавајте да му се восхитувате на погледите од прозорците. Погледнете ги деталите за внатрешноста на средновековната кујна и импресивната колекција на оружје и витешки оклоп, восхитувајте се на слики и мебел од минатите епохи. Во мала капела зачувани се фрески од 15 век со ликот на Св. Регула. Ако не брзате, можете да се прошетате во мала градина во близина на ѕидините на замокот или да одите на прошетка, водени од посебни знаци за пешачки рути.

Замокот Хеги (Шлос Хеги), Хегифелдштрасе 125, www.schlosshegi.ch.

  • Марија Кришат е автор на туристички водичи за Швајцарија и Лихтенштајн, www.po-schweizarii.ch ** Марина Карлин е автор на книгата водич во Цирих.
© Крадењето авторски содржини е забрането со закон. Преземање текстови, изјави или фотографии во авторска сопственост на порталот www.domamk.com е дозволено делумно, со задолжителен хиперлинк до содржината која се пренесува...