Бројот на поддржувачи на обединување со НАТО во Швајцарија се зголеми за 7% во текот на годината. Во исто време, само 27% од жителите на земјата поддржуваат таков сојуз, произлегува од дополнителното истражување за студијата „Sicherheit 2022“ („Безбедност 2022“).

65% од граѓаните на Конфедерацијата се убедени дека политиката на неутралност може да обезбеди поголема безбедност за земјата отколку приклучувањето кон одбранбениот сојуз, повикувајќи се на студија, пренесува 20min.ch. Сепак, бројот на оние кои мислат така е намален за 12% во текот на годината.

Во врска со геополитичката криза во Европа, Швајцарците почнаа подобро да се однесуваат кон својата армија – 80% од испитаниците се сигурни дека тоа е неопходно. Речиси секој петти Швајцарец верува дека државата троши премалку за вооружените сили. Ова е највисока стапка од 80-тите.

Истражувањето покажа и дека Швајцарците станале попесимисти за иднината. 22% од испитаниците не очекуваат ништо добро во блиска иднина за нивната земја, 76% очекуваат влошување на ситуацијата во светот. 58% од испитаниците сметаат дека ќе се зголеми бројот на вооружени конфликти во Европа. Наспроти ова, процентот на поддржувачи на неутралноста е намален, иако тој сè уште останува висок – 89% за.

Оригиналната безбедносна студија на ETH Цирих беше објавена во јуни 2022 година и беше заснована на истражување спроведено претходно оваа година. Во периодот од 30 мај до 17 јуни 2022 година, поради влошување на геополитичката ситуација, спроведена е дополнителна анкета меѓу над 1.000 луѓе од германскиот и францускиот регион на земјата, како и од Тичино.

© Крадењето авторски содржини е забрането со закон. Преземање текстови, изјави или фотографии во авторска сопственост на порталот www.domamk.com е дозволено делумно, со задолжителен хиперлинк до содржината која се пренесува...