петок, февруари 3, 2023
Почетна Blog Page 2

Каков ќе биде курсот на франкот во однос на доларот и еврото

Курсот на франкот ќе остане стабилен во следните 12 месеци, проценуваат експерти од Швајцарскиот истражувачки институт за индустриски истражувања KOF при Политехничкиот...

Швајцарија се одрече од руското злато

Швајцарската царина евидентирала увоз на три тони злато од Русија во Конфедерацијата. Сепак, кој точно го увезол благородниот метал, останува непознато. Главните...

Секој четврти возач во Швајцарија претпочита електрични автомобили

Меѓу новите автомобили кои се регистрирани во Конфедерацијата, уделот на електричните автомобили постепено се зголемува, напротив, уделот на автомобилите со дизел мотори...

Два швајцарски града во топ 10 најдобри места за живеење

Традиционалниот рејтинг на најпогодни населби во светот го претстави аналитичката поделба на Економист Интелиџенс Јунит. Австриска Виена ја предводи ранг-листата, која пред...

Инфлацијата во Швајцарија расте со рекордно темпо

Сојузниот завод за статистика на Конфедерацијата ги претстави податоците за инфлацијата за јуни 2022 година. Во текот на месецот цените се зголемија...

Вториот живот на воената муниција

Пред повеќе од четвртина век, во 1992 година, во Конфедерацијата беше основано швајцарското здружение за рециклирање на швајцарските организации за рециклирање, кое...

Кантон Graubünden, западно од Chur

Најголемиот по површина и во исто време најретко населен швајцарски кантон, Graubünden, се наоѓа на југоисточниот дел на земјата, граничи со Австрија...

Секој втор Швајцарец е незадоволен од квалитетот на сонот

Малку повеќе од половина од Конфедеративците велат дека не спијат добро, а секој петти го оценува својот сон како „лош“ или „многу...

Швајцарија ја ревидираше својата прогноза за раст на економијата на земјата

Експертската група на Федералната канцеларија за економија на Швајцарија ја намали прогнозата за растот на бруто домашниот производ (БДП) во 2022 година...

Швајцарија го губи водството на глобалното рангирање за конкурентност

Првото место меѓу најконкурентните држави го зазеде Данска, произлегува од извештајот на Меѓународниот институт за развој на менаџментот (IMD).

Најпопуларни